Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου σε συνεργασία με τον Ναυτικό Οικολογικό Πολιτιστικό Όμιλο Κινίου εκδήλωση για τον φωτισμό και την ανάδειξη του θαλάσσιου λουτρού των δεσποινίδων Μαρέγκο, στο μόλο του Κινίου.

Ένα ιδιαίτερο, εξ ολοκλήρου κτιστό από πέτρα, θαλάσσιο λουτρό, μοναδικό στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, μνημείο που απεικονίζει τα ήθη μιας άλλης εποχής.

Βρισκόμαστε γύρω στα 1870. Τα ήθη στη Σύρο, ιδίως των καθολικών, ήταν πολύ αυστηρά. Ο Νικόλαος Μαρέγκος, οδοντίατρος στο επάγγελμα, ζει στο Κίνι σε ιδιόκτητη βίλα στα δεξιά της παραλίας. Όπως κάθε πατέρας της εποχής εκείνης και ειδικότερα του κοινωνικού επιπέδου που ήταν ο οδοντίατρος, ήταν ακοίμητος φρουρός της ηθικής των δύο θυγατέρων του και της συζύγου του. Κτίζει λοιπόν κάτω από τη βίλα του στο Κίνι, μερικά μέτρα πιο κάτω στην παραλία, ένα απομονωτήριο λουτρό, ώστε το καλοκαίρι να κλείνονται σε αυτό οι δύο του κόρες, να απολαμβάνουν το θαλασσινό μπάνιο τους σε τεταγμένες ώρες και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των αρσενικών. Η θάλασσα εισερχόταν σε αυτό το κτίσμα από μια στοά που επικοινωνούσε με τη θάλασσα και έτσι δεν έβλεπε κανείς τις δύο λουόμενες δεσποινίδες Μαρέγκο.*

Σήμερα, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με πολύ σεβασμό στην ιστορία και την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της Σύρου, παραδίδουμε αυτό το μοναδικό κτίσμα, το θαλάσσιο λουτρό των δεσποινίδων Μαρέγκο, στους κατοίκους του Κινίου για να καταστεί σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της ιστορίας του χωριού, αλλά και με τουριστική διάσταση, ως αξιοθέατο, για τους επισκέπτες του.

* Βιβλιογραφία: Η ιστορία της Σύρου, της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης : από την προϊστορική εποχή μέχρι τον 20ο μ.Χ αιώνα / Κωνσταντίνος Κριτσίνης.